Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πως να δροσίσετε το σπίτι σας οικολογικά




Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε. Ανακαλύψτε νέους οικολογικούς και οικονομικούς τρόπους να δροσίσετε το σπίτι σας χωρίς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Καταρχήν θα πρέπει να φροντίσετε η νότια και δυτική πλευρά του σπιτιού σας να είναι καλά σκιασμένη με κάποια ανοιχτόχρωμη τέντα ή πέργκολα ώστε να προστατεύεστε από την ακτινοβολία του ήλιου τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αν έχετε τις τέντες κατεβασμένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα δείτε σημαντική διαφορά θερμοκρασίας. 

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριού τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά και να προστατεύονται από τις ακτίνες του ήλιου με κουρτίνες, στόρια ή άλλα σκίαστρα.

Η διαφορά θερμοκρασίας θα είναι ακόμα πιο αισθητή εαν στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας έχετε μεγάλα φυτά (πχ δέντρα, αναρριχητικά) που κρατούν σκιά και δροσιά, καθώς και εαν ρίξετε λίγο νερό το αργά το απόγευμα. 

Το βράδυ μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να μπει καθαρός δροσερός αέρας. 

Επιλέγουμε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα, αλλά και ριχτάρια στους καναπέδες μας ώστε να νιώθουμε πιο άνετα, ενώ χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα φώτα και ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμική ενέργεια

Τέλος, αρκετά σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι το σπίτι μας διαθέτει την κατάλληλη μόνωση σε τοίχους, ταράτσα και παράθυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου